Община Свиленград въвежда образователен ценз за родители при отпускането на еднократна

...
Община Свиленград въвежда образователен ценз за родители при отпускането на еднократна
Коментари Харесай

Свиленград дава помощи за новородени само на образованите родители

Община Свиленград вкарва учебен ценз за родители при отпущането на еднократна финансова помощ за новородено.

Досега всяко новородено в общината получаваше помощта. 

Преразглеждайки правилника, общинарите стигнали до умозаключение, че е редно да подкрепят " виновните и образовани " родители и осиновители. Затова занапред нататък помощта ще се отпуска единствено на навършили пълноправие родители, като и двамата би трябвало да са приключили най-малко приблизително обучение . Друго условие е да нямат парични отговорности към общината и да не са оставяли свое дете за развъждане в обществена институция.

Помощта ще се отпуска единствено до трето дете , с изключение на ако децата в фамилията не са повече от три, тъй като измежду тях има близнаци или тризнаци.

Финансовата поддръжка за първо дете се подвига на 400 лв., а за второ и трето става 500 лв..

„ Предложение пристигна по време на работа на комисиите, да разделим, т.е. да въведем спомагателни критерии, като този критерии касае най-малък учебен ценз ”, сподели пред новинарския уебсайт svilengrad24.info Стамо Димитров, общински консултант от Българска социалистическа партия.

Експертът от ГРАО Пенка Балджиева прибавя пред уеб страницата, че предходната година общината е изплатила еднократна помощ за 130 новородени деца. Ако критерият обучение беше годен, вместо те щяха да са 100.

„ Ние не разделяме хората на избрани раси или на избрана религия. По-скоро нашата цел е тъкмо образованите хора, към тях сме се насочили, тъй като този град има потребност от образовани хора, с цел да се развива ”, казва пред bTV Стамо Димитров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР